Laat jij jouw partner onbewust opdraaien voor de fouten van exen of je ouders?

Tijdens het schoonmaken luister ik vaak R&B uit de jaren 90. Een van de liedjes die ik laatste weer hoorde was Paying for His Mistakes van Usher. Ik zag gelijk een aantal klanten voor me, velen met net een ander verhaal dan precies in de songtekst. Maar het raakt me hoe vaak we onbedoeld reageren op onze partners op een manier die eigenlijk niet in het moment past. 

In paniek als hij verdacht omgaat met z'n telefoon

Een van mijn klanten deelde op een gegeven moment dat ze in paniek raakte als haar partner zijn telefoon omdraaide of de kamer uitliep als hij gebeld werd. Meerdere exen waren vreemdgegaan dus dit gedrag drukte bij haar direct op een alarmknop. Ze wist ergens wel dat hij niets verkeerd deed, hij heeft haar ook al meerdere keren uitgelegd dat hij gewoon niet wil dat de telefoon als een stoorzender werkt. Hij wil niet steeds worden afgeleid als er een berichtje komt of de neiging voelen om even z’n mail te checken. Daarom legt hij de telefoon weg of omgedraaid. En zijn ouders belden ook nooit in de woonkamer als anderen bijvoorbeeld televisie keken dus heeft hij geleerd dat je de kamer uitgaat als je gaat bellen. En toch… Die paniekreactie was zo verraderlijk en snel dat ze al reageerde voordat ze kon besluiten om het te laten gaan. 

De bevestiging die je van je vader of moeder miste

Een andere vrouw vertelde me hoe ze verlangde naar meer complimenten en bevestiging van haar man. Stapelgek werd ze ervan dat hij het maar niet leek te begrijpen en hoeveel kansen hij wel niet miste om haar zich geliefd te laten voelen. Haar vader gaf haar vroeger nauwelijks complimenten en haar ex vergeleek haar met andere vrouwen. 

Projectie: wat je eerder ervaarde toepassen op wat er nu gebeurt

Wat er in deze voorbeelden gebeurt, is wat we in de psychologie projectie noemen. Je brein herkent oude pijn en reageert alsof het opnieuw gebeurt, zelfs als de situatie nu totaal anders is. Je bent dus niet gek, je bent geprogrammeerd. Het goede nieuws: wat is aangeleerd, kan ook weer afgeleerd worden. En precies dát is waar ik je bij help.

Hij drukt op een pijnpunt

Jouw partner is namelijk niet verkeerd bezig. Zijn gedrag drukt simpelweg op een pijn die al in jou zit. Alsof je een blauwe plek hebt. Iemand die daarop drukt, op een manier die normaal geen pijn doet of die geen pijn doet op een ander deel van je lijf, maar simpelweg die blauwe plek indrukt. Die doet je nu wel pijn. Maar dat is de schuld van datgene wat die blauwe plek heeft ingedrukt. Het past niet om degene die er simpelweg, onwetend misschien zelfs, op drukt daarvoor te straffen.

Hij kan rekening met je houden, maar het niet oplossen

Dat betekent niet dat je partner ineens perfect is. Of dat jij ‘je maar niet zo moet aanstellen’. Natuurlijk mag je iemand vragen om rekening te houden met je blauwe plekken. Maar iemand kan ze niet altijd omzeilen en al helemaal niet wegnemen.

Het fijne is dat jij er wel wat aan kan doen. Natuurlijk, een inzicht helpt. Maar als je jezelf steeds moet herinneren aan dat het niet je partner is die je kwetst maar dat hij iets raakt wat in jou gekwetst is. Dat is hartstikke vermoeiend en ik durf te wedden dat je je hier diep van binnen al van bewust bent.

Het goede nieuws: jij kunt de pijn die je ex of ouders je deden oplossen

Het echte goede nieuws is dus, dat je het op kunt lossen. Dat is een keuze die je vandaag nog kunt maken. Dit is het moment waarop je kunt blijven hopen dat het vanzelf beter wordt, óf waarop je de keuze maakt om dit voor eens en altijd te doorbreken. Want eerlijk? Als je niets verandert, blijven deze patronen je relatie beïnvloeden. En niet alleen deze relatie, maar ook de volgende, en de volgende… tenzij jij nu ingrijpt.

Zorg dat het verleden je huidige relatie niet verpest

De voorbeelden waar ik het over had zijn onderdelen uit de trajecten met mijn klanten. Juist doordat we werken aan concrete voorbeelden, ontstaat er echt verandering in jouw manier van denken en voelen. Interessant is dat je brein dat als vanzelf doortrekt naar andere momenten in je relatie. Zoals de vrouw die zo alert was op de telefoon van haar man. Ze moest er laatst om lachen dat ze het nu niet eens meer opmerkt en dan bijvoorbeeld een half uur later denkt, oh ja vroeger zouden we nu ruzie hebben of had ik een rotgevoel gehad. Die rust, die zit nu in haar systeem. Die ervaart ze ook als hij laat reageert op een appje of als hij bijvoorbeeld iets positiefs zegt over een andere vrouw.

Dit is dé sleutel tot een gezonde relatie en een rustig hoofd. Mijn klanten ervaren keer op keer dat hun hele relatie hierdoor verandert – en ik weet zeker dat jij dit ook kunt.

Ben jij er ook klaar voor om zo’n ingebakken loop in jouw hoofd te doorbreken? Plan een kennismakingsgesprek in, dan kijken we samen hoe jij rust en vertrouwen in je relatie krijgt. Lekkerder voor jezelf en wel zo eerlijk voor je partner.