Ik hoor de spanning in haar stem terwijl ik haar voice-berichtje afluister. Ze heeft ruzie met haar man. Of eigenlijk was er gisteravond een woordenwisseling. Dat zit haar niet lekker. Ze kan zich niet goed op werk concentreren. Probeert zichzelf af te leiden, maar haar gedachten gaan steeds terug naar wat hij heeft gezegd. En niet heeft gezegd. Ze checkt continu haar telefoon om te kijken of ze al iets van hem heeft gehoord. Al weet ze best dat dat niet zo is...

Ruzie, discussie, woordenwisseling...
What's in a name? Wat de één een ruzie noemt, is voor de ander slechts een meningsverschil. Als je googelt kom je allerlei definities tegen. In de regel wordt het onderscheid gemaakt op basis van de (heftigheid van) emoties die ermee gepaard gaan. Daarom kan het zijn dat als jouw partner iets een meningsverschil of discussie noemt als hij kalm blijft en niet zoveel lading voelt, terwijl jij het als veel heftiger ervaart en je het dus een ruzie noemt.
Hoe gedraag je je tijdens een ruzie?
Ik ben redelijk conflict vermijdend, maar in ruzies vaak degene die de confrontatie zoekt. Die wil dat we alles op tafel leggen. Gooi het er maar uit, dan zoeken we het van daaruit weer uit. Ik zeg dus ook wel eens dingen om een reactie uit te lokken of terwijl ik eigenlijk hardop denk. Dat zijn dus niet per se dingen die ik letterlijk meen zoals ik ze zeg.
Hugo is bedachtzamer. In de regel meent hij echt wat hij zegt en spreekt hij pas als hij weet wat hij precies wil zeggen. In een ruzie slaat hij dus eerder dicht. Trekt zich terug om na te denken of om eerst z’n emoties tot rust te brengen.
Chimpansee- en schildpadgedrag tijdens een ruzie
Als je iets bekender bent met ruzie-dynamieken, herken je hierin bij mij wellicht het gedrag van de zogenaamde chimpansee en bij hem dat van een schildpad. Geen van beide is goed of fout of beter dan de ander. En twee chimpansees of twee schildpadden zouden ook niet per se samen werken.
Een ruzie is gewoon ingewikkeld. Vooral omdat de emoties vaak wat hoger oplopen en er adrenaline vrijkomt. Je komt dan al snel in een overlevingsstand en luistert in ieder geval minder goed naar de ander.
Nooit boos naar bed gaan? Onzin!
Een bekende wijsheid is natuurlijk dat je nooit boos naar bed moet gaan en het goed moet maken voor je gaat slapen. Dat beeld heeft mij lang dwars gezeten. Hugo leeft daar niet bepaald naar. Zeker niet als een ruzie wat later op de avond begint. En je kunt een ruzie nou eenmaal niet in je eentje goed maken.
Daar komt bij dat onenigheid of spanning soms overweldigend kan zijn, dat je tijd nodig hebt om tot rust te komen, om na te denken. Een tijdstip op de klok kan niet bepalen hoe jij je moet voelen of wat de staat van de relatie moet zijn.
Als je ervan uitgaat dat je een leven lang samenblijft, dan kan het uitpraten ook morgen.
Hoe blijf je kalm tijdens een ruzie?
De vrouw die ik eerder aanhaalde, vroeg in haar berichtjes onder andere: "Hoe komt het dat een woordenwisseling met mijn partner me zo diep kan raken? Waarom blijf ik maar piekeren over wat hij precies gezegd heeft, wat hij bedoeld zou hebben of wat hij nu van mij verwacht? Het liefst zeg ik alles wat ie maar wil horen om het weer goed te maken, maar ik weet dat ie dat doorziet."
En dat hoeft niet alleen zo te zijn bij een ‘échte’ ruzie. Soms heb je misschien een discussie of zijn jullie het oneens over iets kleins, en voelt het even alsof jij de weg kwijt bent. Je gedachten schieten alle kanten op. ‘Wat als hij boos is? Wat als dit betekent dat we dus niet bij elkaar passen of als hij nu besluit dat hij dan liever iemand anders zoekt?’ En terwijl hij allang weer iets anders aan het doen is, zit jij met een rotgevoel te piekeren.
Het beste hulpmiddel om jezelf te kalmeren is je ademhaling
Ademhaling werkt heel goed om je lichaam, en daarmee ook je geest, te kalmeren. Zeker wanneer je in opperste staat van alertheid bent. Je kunt bijvoorbeeld de 4-5-8 aanhouden: 4 seconden inademen, 5 seconden vasthouden en 8 seconden uitademen. Het belangrijkste om te onthouden is dat je altijd net wat langer wil doen over een uitademing dan over een inademing om tot rust te komen.
Daarnaast helpt het om je te realiseren dat ruzies nou eenmaal onderdeel zijn van een gezonde relatie.
Waarom ben je van slag als je ruzie hebt met je partner?
Terug naar de vraag waarom ruzie je zo kan raken. Hier zijn een aantal mogelijke redenen voor. Waarvan je mogelijk een combinatie herkent bij jezelf.
De ruzie triggert iets uit het verleden
Het kan heel goed dat ofwel het onderwerp van jullie onenigheid of de manier waarop jullie deze uiten raakt aan iets wat je eerder hebt meegemaakt. Dat kan zijn hoe conflicten met een ex gingen of iets wat je thuis bij je ouders hebt gezien. Vaak is die oude pijn of de angst voor herhaling hiervan sterker dan wat er op dat moment tussen jullie speelt. Het kan helpen om jezelf in het moment begrip te tonen voor hoe moeilijk dit was én jezelf eraan te herinneren dat je nu niet in die situatie bent. Dat je nu veilig bent. Ervan uitgaande natuurlijk dat je een veilige relatie hebt. Raadpleeg bijvoorbeeld Veilig Thuis als je hierover twijfelt.
Je bent perfectionistisch, ook in je relatie
Veel van de vrouwen waar ik mee werk leggen de lat heel hoog voor zichzelf. Wellicht geldt dit ook voor jou. Heb je een helder beeld van hoe je wil dat een relatie is en frustreert het je als er een ‘kink in de kabel zit’. Dat kan betrekking hebben op het onderwerp waar jullie het over oneens zijn. Misschien maakt dit dat je twijfelt of jullie dan wel bij elkaar passen.
Het kan ook gaan om het idee dat er überhaupt geen ruzie zou moeten zijn. Of dat het ligt aan de manier waarop jullie ruzie hebben. Heb jij een beeld voor ogen van hoe er over dingen gepraat zou moeten worden en hoe je het altijd harmonieus houdt.
Ongemak met je eigen of zijn emoties
We leren niet met alle emoties even goed omgaan. Als jij niet gewend bent om boosheid of teleurstelling te uiten, dan kan het heel overweldigend voelen als die de kop opsteken. Ik heb wel eens klanten die er bang van worden. Die niet goed weten wat ermee te doen. Dat oefenen we dan. Want als je het kunt hanteren, is elke emotie goed toe te laten.
Het kan ook zijn dat je de emoties van de ander moeilijk vindt. Misschien wil je, als een echte pleaser, graag dat hij altijd blij is en zich goed voelt. Of voel je zelf spanning als je merkt dat hij boos is.
Het nadeel hiervan is, dat je heel erg geneigd kunt zijn om over je eigen grenzen heen te gaan. Het lijkt heel onschuldig om te proberen om emoties tot bedaren te brengen, maar als je ze het liefst helemaal onderdrukt bij jezelf of bij hem. Dan is het eigenlijk wachten tot de bom barst.
Verlatingsangst
Het kan zijn dat je bij elk conflict denkt dat dat automatisch einde relatie betekent. Dat zie ik vooral bij vrouwen waarbij de ouders vroeger thuis vrijwel geen ruzie of onenigheid hadden. In ieder geval niet uitgesproken en niet in haar bijzijn. Terwijl het eigenlijk natuurlijk bijna onvoorstelbaar is, om jaren met iemand samen te zijn en het altijd overal over eens te zijn.
Heb jij moeite met ruzie of onenigheid in je relatie?
Hebben jullie vaker ruzie dan je zou willen? Of raakt een ruzie jou heftig en wil je beter kunnen omgaan met onenigheid of verschillen in je relatie? Aarzel dan niet om een kennismakingsgesprek in te plannen. We kijken samen of en wat ik voor je kan betekenen en je krijgt sowieso een aantal tips.